Sağlıklı Beslenme
Beslenme açlık duygusunu bastırmak ya da canın çektiği şeyleri yemek içmek değildir. Ekmek ve şekerli çayla açlık duygusu bastırılabilir yada sabah pastırmalı yumurta, öğle biftek, akşam pirzola yiyen kişiye “ne kadar iyi besleniyor” diye özenilebilinir. Bunların hiçbiri beslenmeyi tanımlamaz. Beslenme, büyüme, yaşamın sürdürebilmesi ve sağlığın korunabilmesi için besinlerin kullanılmasıdır.Beslenmeden yaşam olanaksızdır. Beslenme zeka gelişimini de etkilemektedir.Yapılan çalışmalar sağlıklı beslenmenin okul başarısı üzerine de olumlu etkisi olduğuna işaret etmektedir.
Sağlıklı beslenme; öğrenilerek uygulandığı zaman yaşam kalitesi artmakta ve düzenli vücut gelişimi sağlanmaktadır. Bütün bunları sağlayabilmek için ise yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan, 4 temel besin grubunu bilmeli ve tabağa doğru olarak yerleştirilmelidir.
0-1 Yaş Çocuk Beslenmesi
Büyümenin en hızlı olduğu evrelerden bebeklik döneminde beslenme ayrı bir önem taşımaktadır. Yenidoğan bir bebek için en uygun besin ANNE SÜTÜ’dür. Yenidoğan bir bebeğe ilk altı ay sadece anne sütü verilmelidir. Anne sütü kolaylıkla sindirilmesi ve enfeksiyonlara karşı koruması açısından yeri doldurulmaz bir besindir. Yapılan çalışmalarda anne sütü ile beslenen çocuklarda beslenemeyenlere göre ilerleyen yıllarda obezite riskinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Tamamlayıcı besinler bebeğe altıncı aydan sonra verilen besinlerdir. Altıncı aydan itibaren bebekler daha güçlü besinleri sindirebilecek mide-barsak ve sinir sistemi gelişimine ulaşmış olurlar. 0-1 yaş çocuk beslenmesinde, çay, bakla, şeker, bal gibi besinler sakıncalı olarak bilinmektedirler ve önerilmezler.
1-5 Yaş Çocuk (Oyun Çocuğu) Beslenmesi
Bu dönem beslenme alışkanlıkları temelinin sağlamlaştırıldığı en önemli dönemdir. sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde anne babanın tutarlılığı ve ona iyi örnek olması en temel koşuldur. Bazı günler az, bazı günler fazla yeme tutumları bu yaş grubunun en belirgin özelliklerindendir. Okul öncesi dönem çocuklarına yemek konusunda ısrarlı davranmak onların yemeği tümden reddetmesine yol açabilir. Anneler, sebzeleri çocuklara sunarken pişirme şekli ve servisine özen göstermelidirler. Acı ve baharatlı yiyecekler kullanılmamalı, ayrıca yemekler aşırı sıcak veya soğuk olmamalıdırlar.
Okul Çağı Beslenmesi
Okul çağı dönemi, büyüme ve gelişmeyi kapsadığından, yeterli ve dengeli beslenme hem gelişim hem de okul başarısı adına büyük önem taşımaktadır. BESİNLERİN: Uygun seçimi,Hazırlanması,Pişirilmesi,Saklanması,Tüketilmesinde belirli kurallara uyularak sağlık bozucu duruma getirmeden, besleyici değerlerini koruyarak tüketmek önemlidir.Yeterince protein almak önemlidir. Yeterince almazsak, büyüme ve gelişmemiz yavaşlar, kolay hasta oluruz, saç, tırnak, deri gibi dokularımızın sağlığı bozulur. Yine bu yaş grubunun önemli sorunlarından birisi de demir yetersizliğidir. Kansızlık ve halsizlik gelişir, dikkat dağınıklığı nedeniyle öğrenme yavaşlar.
Adelesan Çağı Beslenmesi
Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çevreye uyumda zorluklar yaşanır, gelecek endişesi, vücuttaki yapısal değişiklikler ve okul sorumlulukları artmaktadır. Bunların sonucunda da sağlıksız yeme alışkanlıklar, öğün atlama, çok düşük enerjili diyetler ve yetersiz egzersizler görülebilmektedir. Akne gelişmenin normal bir özelliğidir. Çikolata, kolalı içecekler, yağ ve yağlı besinler, kuruyemişler, şeker ve şeker içeriği yüksek besinler sorumlu tutulmaktadırlar. Ne yazık ki yapılan çalışmalarda süt-ayran gibi sağlığımıza yararlı içecekler, şekerli ve gazlı içeceklere göre daha az tüketildiği görülmüştür.
Sağlıklı Günler …