Akdeniz beslenmesini biliyor muyuz?

Yapılan çeşitli araştırmalar, Akdeniz tipi beslenmenin sağlıklı beslenme modeli olduğu ortaya çıkmıştır.

Yine yapılan araştırmalarda Akdeniz bölgesinde yaşayan kişilerde kalp-damar hastalığı ve hipertansiyonun az görülmesinin sebebi Akdeniz mutfağına bağlanmıştır. Bu bölgede yaşayan kişilerin beslenmeleri tahıl, kurubaklagil, taze sebze-meyve, balık, zeytinyağı bakımından zengindir. Et süt ve süt ürünleri tüketimi daha azdır. Başka bir ifadeyle, Akdeniz tipi beslenme tekli doyamamış yağ asidi, posa, kompleks karbonhidrat içeriği yüksek, doymuş yağ, kolesterol ve basit karbonhidrat içeriği düşüktür. Akdeniz beslenme programında her gün tüketilecek besinler tahıllar, sebze, meyve, kurubaklagiller, süt ve süt ürünleridir. Haftada bir iki kez balık, tavuk, yumurta önerilmektedir. Bu tip beslenmede kırmızı ete ayda bir iki kez yer verilmiştir. Yemeklerde yağ olarak zeytinyağı kullanımı oldukça fazladır. Akdeniz tipi beslenme modeline yakından bakacak olursak;

Akdeniz beslenmesinin en önemli yiyeceği olan tam tahıllı ekmeği seçebilirsiniz. Tam tahıllar ile yapılan ekmek genellikle beyaz undan yapılana göre daha fazla protein ve mineral içerir ve genellikle daha sağlıklıdır.

Akdeniz tarzı beslenmede, kalori sayma veya bazı ana besin gruplarını kesme yoktur. Bunun yerine kötü yağları iyileriyle değiştirilir (tereyağı yerine zeytinyağı, kırmızı et yerine balık gibi), aşırı şekerli tatlılar yerine taze meyve tüketilir.
Sebzeler donmuş olarak değil, sezonunda taze tüketilmeye özen gösterilir. Akdeniz tarzı beslenme şekli tatlı patates, humus ve fasulye gibi zengin tada sahip yiyecekleri tüketmenize olanak tanır. Bu tarz yiyecekler vücut tarafından yavaş sindirildiği için uzun süre tok hissetmenizi sağlarlar. Kuruyemiş, zeytin, az yağlı peynir gibi yiyecekleri ara öğün olarak tükettiğiniz için, açlık atakları bastırdığında bu sizin için bir problem olmaktan çıkar. Beyaz peynir veya hellim diğer peynirlere göre göre daha az yağ içerir fakat yine de lezzet ve zenginlik bakımından öndedir.

Defneyaprağı, biberiye, sarımsak, tarçın, biberiye gibi çeşitli Akdeniz otları ve baharatları tuz yerine kullanılabilecek ve yemeklerin lezzetini artıracak seçenekleridir. Aynı zamanda sağlık açısından da oldukça yararlıdır. Örneğin biberiye; içerisinde hastalıklarla savaşabilen antioksidanlar barındırmaktadır. Ayrıca biberiyeden bir iki dal bitki çaylarımıza karıştırdığımızda metabolizmayı çalıştıracağından kilo verme programlarında faydalı olacaktır. Yine tarçın kan şekerini dengeleyici özelliğiyle bilinmektedir.

Kalbimizin dostu olan Akdeniz tipi beslenme modeli ilkeleri görüldüğü gibi uygulanması çok zor değildir. Vücudumuz için zararlı olan kötü yağ, fast-food menüler ve işlenmiş gıdalar yerine Akdeniz beslenme modelindeki gibi taze sebze ve meyveleri tüketip, antioksidan yönünden yiyecekleri seçtiğimizde sağlığımızı korumaya yardımcı olacaktır.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.