Bahar yorgunluğu ve beslenme

Bahar yorgunluğu deyip geçmeyin. Bahar yorgunluğuna bağlı depresyon tedavi edilmediği sürece tekrarlama riski vardır, psikoloji alanında mevsimsel problemlerden biridir.

İlkbahar ve sonbahar’ın ilk haftalarında genellikle belirtilerini göstermeye başlar. İş yaşamından aile yaşamına kadar insan hayatını her yönüyle etkileyen bir durumdur. Enerji azlığı, halsizlik, vücutta kırıklık ve baş ağrıları gibi semptomlar iş performansının düşmesine ve kişinin hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Bunun sebebi; kış aylarında yavaşlamış olan metabolizmanın baharın gelmesiyle birlikte bu değişime ayak uyduramamasından kaynaklanır.

Bazı kişiler kendilerini güneşli günlerde daha enerjik, pozitif ve canlı hisseder. Hatta bu kişilerin enerjileri fazla olduğu için iş yerinde konsantre olamaz, işe dikkatlerini veremez ve enerjilerini de dengeleyemezler. Ortalama 2 hafta süren bu etkiler hastalık olarak kabul edilmese de; bazı kişilerin aile hayatını, sosyal ilişkilerini ve iş performansını olumsuz derecede etkiler.

Bahar yorgunluğundan kurtulabilmek için yapılması gereken en önemli şey spordur. Spor ile birlikte vücut aktivitesi artacak ve bu enerji azlığının ortadan kalkmasında etkili olacaktır. Haftada üç kez 45 dakikalık yürüyüşler yapabiliriz. Spor ile birlikte vücudun vitamin ihtiyacının da karşılanması gerekiyor. Bunun için B ve C vitaminleri önemlidir. Sebze ve meyveler ihtiyacımız olan vitaminleri karşılayacaktır. Günde tüketilen su miktarıda üç litre civarına çıkartılır ve uyku düzenine de dikkat edilirse bu durumun oluşması engellenebilir. Kahve, çay gibi kafeinli içecekler azaltılmalı. Peki ne içelim ? Unutmamamız gereken ada çayımız var. Ada çayı sabah saatlerinde bir iki bardak içildiği takdirde vücuda enerji verir. Haliyle vücuttaki bahar yorgunluğunu alır. Geceleri ağır ve yağlı yememeye özen göstermeliyiz.

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.