Yogun çalışanlar icin sağlıklı öneriler

Siz de çok yoğun çalışıyor ve gün içerisinde koşuşturmacalı bir iş hayatınız olduğu için dışarıda besleniyorsanız eğer; Unutmamalıyız ki bu durum sağlıksız tercihler yapmamıza bahane değildir.

Biz diyete değil diyet bize uymalıdır. Sağlıklı beslenmeye çalışırken bu bizim hayatımızı zorlaştırmamalıdır. Gittiğimiz yerlerde en sağlıklı seçimleri yapmalıyız. Günün tüm yorgunluğunu atmak için, tembellik ne güzel şey! Ancak biraz zaman ayırıp yeme planları yaparak bu diyet ve beslenme tuzaklarını geçersiz kılabilirsiniz En önemli ilk adım az yağlı yiyeceklerin tercih edilmesidir. Örneğin bir kebapçıya gidildiği zaman yağlı kırmızı etler yerine tavuk şiş, ızgara veya biftek tercih edilmelidir. Sebze yemeği bulunan yerlere gidildiği zaman ise sebze yemeklerinin kızartmaya tabi tutulmadığından zeytinyağlı olduğundan emin olunmalıdır.

Eğer ki ağır ve çok yağlı besinlerin olduğu bir ortamdaysanız sadece salata veya çorba tercih etmek daha doğru olacaktır. Artık neredeyse tüm restorantlarda salata bulmak mümkündür. Kendinize uygun doğru beslenebileceğiniz besinler bulamadığınız zamanlar da kepek ekmeğinde bir sandviç yanında ayran tüketmek aç kalmaktan veya çok ağır gıdalarla beslenmekten daha iyi olacaktır. Yinede pizza yemek zorundaysak, bir bütün pizza yemek yerine 1/8 dilim oranında tercih edip yanına salata isteyebiliriz.

Sadece hamburger satan bir mekanda bulunuyorsak kocaman çift köfteli tercihler yerine küçük bir porsiyon alıp yanına kızarmış patates yerine salata ve ayran tüketebiliriz.

İçecek olarak kola, hazır meyve suları gibi şekerli içeceklerden uzak durulmalı, taze meyve suları, soda , soğuk çay ve ayran gibi düşük kalorili içecekler tercih edilmelidir. Kahvaltı, öğle, akşam yemeği ve öğünlerin arasında da atıştırmalık olarak, üç ana, üç ara öğün planlayın ve bunlara bağlı kalın. Son atıştırmalık, yatmadan bir-iki saat önce yenmeli. Bu kadar çok yemek, diyet yaparken çok fazla gibi görünse de, daha küçük porsiyonlar yiyeceğiniz için, daha sık yiyeceksiniz. Bu metabolizmanızı hızlandıracak ve fazla yağı eritmeye yarayacaktır. Ara öğünlerde, 1 porsiyon meyve (1 adet elma,1portakal,1/2 muz, 3 adet kuru kayısı), 5-6 adet çiğ badem yanına bitki çayı, 1 su bardağı patlamış mısır, 2 adet kepekli grisini tercih edilebilinir. Ekmeğinizi tam tahıllılardan seçin. Kahvaltıya ekleyeceğiniz az yağlı yoğurt ve ya süt, kemikleriniz için kalsiyum sağlar. Bu öğüne ekleyeceğiniz protein de, kas oluşmasında faydalı olacaktır. Egzersiz konusunda yapabileceklerinizi gözden geçirin, düzenli olarak bir kulübe üye olup disiplini sağlayamıyorsanız eve bir yürüme bandı alabilirsiniz veya günlük yürüyüşler veya arkadaşlarla yapılacak keyifli sporlar deneyebilirsiniz.

Yazımın sonuna gelirken sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeye çalışırsak gittiğimiz tüm mekanlarda doğru seçimler bize kendini gösterecektir. Ben iyiyim, hiçbir şeye ihtiyacım yok demeyin ve mutlaka sağlık muayenesinden geçin.

Bir sonraki yazım bahar yorgunluğu ve beslenme ile ilgili olacaktır. Tekrar buluşana kadar düşük kalorili yiyeceklerle kendinize iyi davranın..

Dyt. Meral Başkal

Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.