Koronavirüsün (Covid-19) Kadına şiddete etkisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 25 Kasım (Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Ve Uluslararası Dayanışma Günü) 2018 tarihinde Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi, kuruldu. Ülke genelinde; şube kurulmadan önce 2017 yılında 305, 25 Kasım 2018’e kadar ise 269 şiddet nedeniyle yardım başvurusunda bulunulmuştur.

Peki Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde şiddete uğrama durumu veya riskinde olan kişiler ne yapabilir?
– Acil durumalarda Alo 183 Şiddet İhbar/Destek Hattı veya Alo 155 Polis’i aranabilir.

– İkamet ettiğiniz ilçenin ya da şiddet vakası esnasında bulunduğunuz bölgeye en yakın Polis Müdürlüğü’nün Kadına Karşı Şiddete Müdahale Şubesi’ne başvurabilirsiniz.
– Alo 183’ü arayarak veya Sosyal Hizmetler Dairesi’ne başvurarak hukuki destek, psikolojik destek, sosyal/maki yardım ve barınma talep edebilirsiniz.

– Lefkoşa Türk Belediyesi Kadın Sığınma Evi’ni 0542 876 30 30 ve 0533 855 30 30 numaralı telefonları arayarak, Sığınma Evi çalışanlarına ulaşabilirsiniz.

– İçinde bulunduğunuz duruma ve şidet mağduru kişinin ihtiyaçlarına özel, detaylı bir güvenlik planı oluşturma konusunda destek için LTB Kadın Sığınma Evi ile bağlantıya geçebilirsiniz.
Yine aynı şekilde ilk Koronavirüs vakasının Kıbrıs’ta tespit edildiği 10 Mart gününden bugüne değin ev içi şiddet vakalarının artmakta olduğu ne yazık ki haberlere yansımıştır.

9 Mart’da ilk koronavirüs vakasının Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde saptanmasının ardından 17 Mart’a kadar geçen süre içerisinde, ev içi şiddet hattına yapılan aramalarda yüzde 30’luk bir artış yaşanmış olduğu kayıtlara geçti.

Paylaş

Sayfalar: 1 2 3 4

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.