Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Aile İçi Şiddeti Önleme ve Mücadele Derneği ise; koronavirüs salgının başlaması ve akabinde devlet yönetimi tarafından evde kalma çağrılarının yapılması ile birlikte aile içi şiddetin arttığını ifade etmiştir.
Dernek, 9 Mart – 17 Mart tarihleri arasında yardım hattına 750 arama geldiğini, aramaların 5’inin sığınma talep ettiğini, dördüne ise danışmanlık hizmeti verildiğini açıklamıştır.
“Kovid-19 salgının yayılmasını önleme ve mücadele etme çerçevesinde alınan karantina-izolasyon tedbirleri, faillerin, kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin sıklığını, yoğunluğunu ve tehlikesini artırmasına aracı oldu” diyen dernek, şiddet failleri ile birlikte aynı mekana kapatılma zorunluluğu olan kadınların profesyonel hayatları ve sosyal yardım alma haklarından da izole edildiklerini belirtmiştir.
Türkiye’de de kadına şiddetin en fazla görüldüğü yer; evler olmakta olup, ilk Koronavirüs pozitif vakasının tespit edildiği günden bu yana 15 gün içerisinde 12’si evinde olmak üzere, toplamda 18 kadın erkekler tarafından öldürülmüştür. Kadın cinayetlerini durduracağız platformunun ilk 15 günlük verilerine göre ise; kadınların üçü birlikte olduğu erkek, üçü evli olduğu erkek, ikisi oğlu, biri babası, biri kardeşi, biri eskiden birlikte olduğu erkek tarafından öldürülmüştür. Kadınların ikisi tanıdığı, biri akrabası tarafından öldürülürken dört kadının kim tarafından öldürüldüğü tespit edilememiştir. Her 3 kadından birinin şiddete maruz kaldığı ülkemizde yalnızca ev içi şiddet suçlarında artış yaşanması, salgın ile mücadele ederken uygulanan önlemlerin kaçınılmaz bir sonucu olmuştur. Emniyet verilerine göre; 2020 yılı Mart ayında hırsızlık, gasp, dolandırıcılık vb. gibi suçlarda azalma yaşanırken, ev içi şiddet oranlarında büyük ölçüde artış olduğu belirtilmiştir.
Bu zor dönemde Şiddet Önlem ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)’lerin bireysel başvuru kabul etmedikleri, gelen başvuruları önce emniyete yönlendiklerini de ayrıca belirtmek isteriz. Emniyete yönlendirilen şiddet mağdurları ise polis eşliğinde hastaneye götürülerek, sağlık kontrolleri yapılmakta, ancak koronavirüs testleri negatif çıkan mağdurlar polisler tarafından ŞÖNİM’e götürülmektedirler.
T.C. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuk evleri ve huzurevlerinde olduğu gibi kadın sığınma evlerinde de karantina uygulamasına geçildiğini, kadınların bu amaçla ayrılmış bir karantina evinde iki hafta geçirdikten sonra belirti göstermemeleri durumunda diğer sığınma evlerine gönderildiğini beyan etmiştir.